Joshua ja Klitschko iskevät yhteen lauantaina

Lontoossa Wembley Arenalla 90.000 hengen yleisön edessä ja miljoonien tv-katsojien seuraamana iskettävä raskaansarjan 12-eräiseksi suunniteltu mestaruusottelu Anthony Joshuan ja Wladimir Klitschkon välillä on luokiteltava vuosikausiin, ellei jopa vuosikymmeniin, kiinnostavimmaksi raskaansarjan mestaruusotteluksi.

Ottelussa on vastakkain vuoden 1996 (Klitschko) ja vuoden 2012 (Joshua) Olympialaisten superraskaansarjan kultamitalistit. 16 vuoden väli olympialaisten kultamitalin voittamisessakin kertoo sen, että väistämättä myös miesten uratilanteet ammattilaiskehissä ovat eri vaiheessa. Siinä, missä Klitschko ottelee todennäköisesti viimeisimpiä otteluitaan, on Joshualla mahdollisuus tehdä vielä pitkä ura nyrkkeilyn parissa.

Kun Klitschko on pitkän uransa aikana nähnyt ammattinyrkkeilyssä käytännössä kaiken mahdollisen, on Joshuan ura kulkenut nopeasti voitosta voittoon ja nyt puolustavaksi maailmanmestariksi raskaansarjan elävää legendaa vastaan.

Klitschko Wroclawissa syyskuussa 2011 veljensä MM-ottelun punnitustilaisuudessa

Wladimir Klitschko ja Johann Duhaupas harjoitusleirillä Itävallassa huhtikuussa 2017. Kuva: Team Duhaupas

Joshuan ammattilaisuran alkupuolella myös Carameliton silloin aktiivina vielä otellutta Janne Katajistoa kysyttiin pariin otteeseen Joshuan vastustajaksi, mutta agentin kautta tarjottu palkkio oli sitä luokkaa, ettei kaksimetrisen tyrmäyskoneen uhriksi ollut syytä lähteä.

Monet pitävät Anthony Joshuaa lauantain ottelussa ennakkosuosikkina hänen räjähtävän nopeutensa ja toistaiseksi 100% tyrmäysvoittoputkensakin ansiosta, mutta sijoittaisin tässä ottelussa rahani ukrainalaisen Klitschkon voitolle, sillä mitä pidemmälle ottelu tulee etenemään sitä enemmän lasken painoarvoa Klitschkon valtaisalle kokemukselle mestaruuskehissä. Jossain määrin jopa epäilen, että kahden kovan tyrmääjän ottelusta ei tule niin legendaariseksi muodostuvaa taistelua kehässä kuin ennakko-odotukset antaisivat olettaa, vaan eräänlainen shakkiottelu, jossa iäkkäämpi mestari käyttää kehä-älyään nuoremman ja nopeamman Joshuan kaatamiseen. Oma veikkaukseni on Klitschkon pistevoitto erävoitoin 8-4.

Kirjoittaja: Markus Lammi