Sanna Turunen – elämänmuutoksen kautta Suomen mestariksi ja PM-hopealle

Sanna Turunen – elämänmuutoksen kautta Suomen mestariksi ja PM-hopealle

Vuosi 2012 käynnisti Sanna Turusen elämässä muutoksen. Naisen paino huiteli 120 kilon tuntumassa, kun nyrkkeily astui Turusen elämään hänen poikansa aloittaessa junnunyrkkeilykurssilla Tuusulan Nyrkkeilyseurassa ja äitiä tarvittiin usein kuskin roolissa. Pojan kautta tuli tieto – tai oikeammin osallistumismääräys – seurassa alkaneeseen aikuisten nyrkkeilykouluun ja ajatus äidin ja pojan yhteisestä harrastuksesta houkutti ja sai myös Sanna Turusen vaihtamaan kuskin roolin harrastajan rooliin.

Amatöörinä ja ammattilaisena alle 20 ottelua iskeneestä Turusesta on jo tässä vaiheessa tehty useampia lehtijuttuja kuin monesta pitkän uran tehneestä hyvin menestyneestä miesnyrkkeilijästä; 45kg taakan pudottaminen vyötäröltä ja pikavauhtia SM-kullan ja PM-hopean saavuttaminen sai toimittajat kiinnostumaan syyskuussa 2014 ensimmäisen amatööriottelunsa iskeneestä Turusesta. Turusen nimi ja kuva on komeillut muun muassa toisen iltapäivälehden lööpissä ja lisäksi Fightsport, Anna, Fit Laihdu! ja Hymy ovat tehneet naisen elämäntaparemontista omat juttunsa.

Amatööristä ammattilaiseksi

Sanna Turunen iski amatöörinä kaikkiaan 17 ottelua, joista kertyi 11 voittoa. Vuodelta 2015 palkintokaapissa on sarjan 75kg SM-kulta ja PM-hopea. Kuitenkin vuonna 1975 syntyneen naisen tiedossa oli, että amatööriura päättyy amatööriliiton sääntöjen mukaan tuon kilpailuvuoden lopussa. Turunen suoritti Suomen Nyrkkeilyliiton tuomarikurssin ja osallistuikin muutamiin kilpailuihin arvostelutuomarina. Kuitenkin veri veti edelleen kehään kilpamielessä ja vähitellen ajatukselle lämpeni myös valmentaja Vesa Korpaeus.

Ammattinyrkkeilyilloissa Turunen on monesti osallistunut katsojana, mutta myös talkoolaisena ollen muun muassa kehätyttöjen avustajana.

-Huhtikuussa 2016 Hartwall Arenalla olin melkeinpä kyynel silmäkulmassa kehätyttöjen avustajana, sillä oma ammattilaisdebyyttini piti alkujaan olla sinä iltana, mutta vasemman polven eturistisiteen katkeaminen muutamaa kuukautta aiemmin esti suunnitelman, mutta onneksi olen saanut mahdollisuuden debyyttiin sittemmin ja nyt jatketaan kovaa vauhtia eteenpäin, kertoo Sanna Turunen.

Sanna Turunen talkootehtävissä kehätyttöjen avustajana joulukuussa 2015. Kuva: Juha Varis

”Äiti, sä olit bitch”

Turunen itse kokee, että nyrkkeilyllisesti hänellä on vielä eniten kehitettävää tekniikassa ja ottelukokemuksessa oltuaan vasta muutaman vuoden lajin parissa, mutta tavoite on silti asetettu naisten ammattilaisten Euroopan mestaruuden voittamiseen.

-Olen luonteeltani todella voitontahtoinen ja kovalyöntinen sekä erittäin ahkera harjoittelija. Vihaan häviämistä ja siksi haluankin harjoitella mahdollisimman laadukkaasti, jotta tiedän olevani valmistautunut otteluuni aina paremmin kuin vastustajani. Ehkä jossain määrin tuota tahtotilaani kuvaa poikani kommentti ammattilaisdebyyttini jälkeen ”äiti, sä olit kehässä todellinen bitch”, Sanna Turunen nauraa.

Vaasassa toinen ottelu

Sanna Turunen iski ammattilaisdebyytissään syyskuussa Maarianhaminassa Robert Heleniuksen esiottelussa toisen erän keskeytysvoiton latvialaisvastustajastaan ja nyt Vaasassa tammikuun lopulla hän hakee toista voittoaan ISTV:n nyrkkeilyillassa unkarilaisen Kinga Magyarin kustannuksella.

-Edellisen kerran, kun Vaasassa iskettiin ammattilaisilta (kesäkuussa 2015), niin olin kehän reunalla avustamassa jälleen kehätyttöjä, mutta tällä kertaa on hienoa päästä kehäköysien sisäpuolelle itsekin töihin. Jätetään silti eränumeron näyttämiset kehätytöille, sillä minä haluan hanskat käteeni! Toivottavasti vastustajani on valmistautunut otteluun hyvin; hänellä on muutama ottelu ammattilaisena jo alla ja toivonkin hänen antavan itselleni enemmän haastetta kuin debyyttivastustajani. Toivottavasti myös yleisö löytää tiensä paikalle kannustamaan, sillä tiedän entuudestaan, että yleisön kannustus antaa vaikeina hetkinä todella paljon lisää voimaa työskentelyyni. Lisäksi pitää muistaa se, että jokainen nyrkkeilijä, joka uskaltaa nousta kehäköysien sisäpuolelle ansaitsee yleisön täyden tuen ja kannustuksen, päättää Sanna Turunen.

WaSa Boxing Night – Huippunyrkkeily palaa Vaasaan -tapahtuma WS Arenalla (Varastokatu 9, 65100 Vaasa) lauantaina 28.1.2017 klo 19 alkaen. Seisomapaikkaliput ennakkoon nyrkkeilijöiltä, WS Arenalta ja Caramelito Promotionsin sähköpostista tilaamalla 20e / lippu. Ottelut katsottavissa myös IS Extran kautta (9,90e/kk).